София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Гълъб Донев: Фискалният резерв не е пипан, няма преведени пари на пътностроителни фирми

„Не се страхуваме от ревизия“, посочи Донев

26 сПолитика 619

„Фискалният резерв към 5 юни е 10,2 млрд. лева. Там са и парите 3,9 млрд. лева на Сребърния фонд и около 4 млрд. лева европейски средства. Не са разблокирани и не са харчени пари“.

Това заяви в ефира на бТВ бившият министър-председател Гълъб Донев.

Той подчерта, че служебното правителство не е пипал фискалния резерв.

„Не се страхуваме от ревизия“, посочи Донев.  

„Заместник-министрите не са уволнени, а са освободени. Голяма част от тях поискаха да бъдат освободени от мен преди да дойде редовното правителство. За мен буди недоумение фактът, че двете най-големи парламентарно представени коалиции нямат кадри за втория ешалон на властта и оценят положително работата на служебния кабинет и експертизата на зам.-министрите. Това е нормалната практика“, добави бившият премиер.

Той коментира и твърденията, че в последните дни на мандата на служебното правителство са раздадени 4 млрд. лв. за ремонт на пътната мрежа през предстоящите 4 години:

„Не знам как сме ги раздали дали в чувалчета, или сакчета. Това е втората лъжа ден, след като служебното правителство предаде властта. Няма никакви преведени пари на пътно-строителни фирми. За първи път служебното правителство провежда обществени поръчки по пътното строителство. За да се проведат тези обществени поръчки, те са стартирали в средата на февруари, сега са на финален етап. Няма нито един подписан договор и нито един преведен лев. Това го направихте, за да не се окаже редовното правителство в ситуацията, в която се оказахме ние – август встъпваме и няма нито един договор за пътно поддържане, за пътни ремонти, за зимното поддържане“.