София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лондон, Берлин и Париж с механизъм за разрешаване на спорове за ядрена сделка с Иран

Жозеф Борел ще наблюдава работата на механизма

Лондон, Берлин и Париж с механизъм за разрешаване на спорове за ядрена сделка с Иран

Жозеф Борел ще наблюдава работата на механизма

5 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Обединеното кралство, Германия и Франция стартират механизъм за разрешаване на спорове по Съвместния комплексен план за действие за иранската ядрена програма, приет през 2015 г. Това се посочва в съвместно изявление, издадено във вторник от външните министри на трите европейски държави.

"Предвид действията на Иран, нямаме друг избор, освен да изразим официално безпокойството си, че Иран не изпълнява задълженията си по плана и да препратим този въпрос на Съвместната комисия по механизма за решаване на спорове в съответствие с член 36 от Съвместния комплексен план за действие", - отбелязано в комюникето.

Според тази статия, ако Иран или друга страна по сделката (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция) не изпълни задълженията си в съответствие със споразумението, се стартира специален механизъм, който предвижда редица процедурни стъпки, т.е. които са ограничени до конкретни дати.

В днешното си изявление Лондон, Берлин и Париж потвърдиха ангажимента си към ядрената сделка. Коментирайки пускането на механизма, британският външен министър Доминик Рааб написа в Twitter, че целта на тази стъпка е „да върне Иран в пълно спазване на задълженията и да спаси сделката.“