София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Меркел пак призова Турция да спре операцията в Сирия

В противен случай няма да получава оръжие от Германия

7 месецаПолитика 6 Боряна Райчева


Германският канцлер Ангела Меркел отново призова Анкара да прекрати военната операция в североизточна Сирия и подчерта, че страната й няма да доставя оръжие на Турция при сегашните условия.
„Днес и утре, разбира се, ще обсъждаме отношенията с Турция. Ситуацията засяга непосредствено всички нас“, - каза Меркел вчера по време на изявлението си в Бундестага по повод срещата на върха на ЕС. „Неведнъж, включително и в личен разговор с турския президент, настоятелно съм призовавала незабавно да се прекрати военната операция против кюрдските формации в северна Сирия. Повтарям го отново и тук“ – каза Меркел и отбеляза, че при цялото й разбиране към интересите на Анкара, свързани със собствената й безопасност, операцията в Сирия води само до нови страдания за хората и жертви. Според канцлера, това е хуманитарна драма със сериозни политически последствия.
По повод провежданите от Турция сондажни работи в Източното Средиземноморие Меркел заяви: „Не можем да приемем, че Турция пренебрегва териториалната цялост на страна-член на ЕС и ще го заявим на срещата“, визирайки Кипър.