София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Почина легендата Жорж Ганчев

Общественикът си отиде на 79 годишна възраст
пропускане

Почина легендата Жорж Ганчев

Общественикът си отиде на 79 годишна възраст

9 месецаОбщество 97 Боряна Райчева


На 79-годишна възраст, буквално дни преди рождения си ден, си отиде легендата Жорж Ганчев. Истинското име на родения през 1939 година политик и общественик е Георги Ганчев Петрушев. 

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Между 1977-1988-а година се изявява като режисьор и сценарист, дори като продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-а година става един от учредителите на СДС. 

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. 

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз заедно с Кольо Парамов. 

През последните години Жорж Ганчев се превърна и в част от екипа на телевизия "Евроком" като автор и водещ на предаването "При Жорж", където срещна зрителите с емблеми на българската политика и култура. 

Ще запомним Жорж Ганчев с изключителното му живо и вдъхновяващо присъствие, галантност, жаждата му за живот и за творене. 

Поклон!