София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Проф. Киров: Радев няма да подпише Митов да е външен министър, ще поиска ново име от Главчев

"Не може да има вот на недоверие, но ако хипотетично се случи, ГЕРБ-СДС ще го обжалва в КС"

21 дниПолитика 19 Васил Василев

„По принцип не може, но в България всичко може. Хипотетично, ако се гласува оставката на Росен Желязков като председател на Народното събрание и се сложи нов, който да вкара като точка за гласуване вот на недоверие, от ГЕРБ-СДС, вече като опозиция, може да обжалват решението пред Конституционния съд. Той обаче взема решенията си по-бавно от тези на Светия синод. Мисля, че президентът ще извърши предложените му промени, но няма да е съгласен с Даниел Митов и ще помоли Главчев да предложи друго лице за външен министър, което не е политическо“. Това заяви пред БНТ проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в Софийския университет.

„Намираме се в предизборна обстановка и всички действия на депутатите са с политическа целенасоченост. Виждаме, че кампанията вече е започнала. Никое правителство не прави избори, а осигурява логистика. Те се организират от ЦИК“, каза още Киров.