четвъртък, 19.09.24
12.8 C
София
15 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ТУРЦИЯ И САЩ ПРЕМАХВАТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА OT СИРИЯ

      Турция и САЩ започват да разработват съвместен план за действие, с който да изчистят турско-сирийската граница от джихадистки терористи. Целта на военния план ще бъде да се създаде зона свободна от „Ислямска държава“.

      Планира се зоната да бъде с дължина 98 км и широчина 40 километра. В момента голяма част от въпросния участък е под контрола на „Ислямска държава“. Анкара вече обеща, че няма да толерира джихадистите, и че мерките по турската граница със Сирия ще бъдат подсилени.
      САЩ и Турция са подходили внимателно в избора си на име, защото не искат да дават грешни послания, съобщават източници. Наименованието „Свободна от Ислямска държава зона“ има за цел да покаже, че основната идея на двете държави е да елиминира групировката в конкретната зона, а не да се бори с режима на президента Башар ал-Асад.
      Планът ще се задейства под формата на въздушна кампания водена основно от американски изтребители, а Анкара ще участва само при нужда. Турската артилерия също ще има готовност да се включи ако е необходимо.
      Докато се подготвят действия за отблъскване на джихадистите, ислямистки атаки взимат нови жертви на турска територия. Двама войници загинаха, а други четирима бяха ранени при взривове в Югоизточна Турция. В същото време десетима полицаи бяха ранени при взривове, а един беше отвлечен, отново в същата област.
      Серията от жертви и атентати накaраха Турция да предприеме мерки и да помоли НАТО за спешна среща. НАТО са приели срещата, която се е насрочена да се проведе във вторник в Брюксел. Очаква се да се обсъдят проблемите в Ирак и Сирия, както и терористичните Атаки в Турция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ