вторник, 24.09.24
11.3 C
София
10 C
Пловдив
14.9 C
Варна
Search Suggestions

      Разрушително земетресение в Непал: Над 120 жертви

      Най-малко 128 души бяха убити и десетки ранени в Непал, когато силно земетресение удари западния район на Джаджаркот, съобщиха официални лица, докато къщите в района се срутваха и сградите чак до Ню Делхи в съседна Индия се разтърсиха, предава Ройтерс.

      Трусът е станал в 23.47 часа в петък с магнитуд 6,4, съобщи Националният сеизмологичен център на Непал. Германският изследователски център за геонауки измери земетресението на 5,7, като го понижи от 6,2, докато Геоложкият институт на САЩ го определи на 5,6.

      Земетресението е най-смъртоносното от 2015 г., когато около 9000 души бяха убити при две земетресения в хималайската страна. Тогава цели градове, вековни храмове и други исторически обекти бяха превърнати в развалини, с повече от един милион разрушени къщи, което струваше на икономиката 6 милиарда долара.

      Властите се страхуваха, че броят на жертвите на земетресението в петък може да нарасне, тъй като не са успели да установят контакт в хълмистата зона близо до епицентъра, на около 500 км западно от столицата Катманду, където също бяха усетени трусове. Областта има население от 190 000 души със села, разпръснати в отдалечени хълмове.

      „Броят на ранените може да бъде стотици и смъртните случаи също могат да се увеличат“, каза представителят на област Джаджаркот Хариш Чандра Шарма пред Ройтерс по телефона.

      Говорителят на полицията Кубер Кадаят каза, че 92 души са били убити в Джаджаркот и 36 в съседния район Рукум Уест, и двата в провинция Карнали. Епицентърът е бил в село Рамиданда.

      Най-малко 85 души са ранени в Рукум Уест и 55 в Джаджаркот, каза служител в кабинета на министър-председателя, докато Шарма каза, че най-малко 50 души са в болници само в Джаджаркот.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ