София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Европа забранява текстилните маски

Вместо тях трябва да се използват FFP2
7 сОбщество 5468 Златина Петкова

Текстилните маски постепенно се забраняват в цяла Европа. Причината това да се случва е появата на новия вид коронавирус, който се оказа много по-заразен от съществуващия до момента. Поради тази причина вместо тях трябва да се използват маските  FFP2, произвеждани в Китай като KN95, а в САЩ - N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните.

Такова решение вече беше взето в Германия, която предстои да бъде одобрено и в Австрия. В понеделник медицинският съвет в страната  препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса. 

Специалисти коментират обаче, че има няколко проблема с тези маски. На първо място,  те са в пъти по-скъпи от обикновените за еднократна употреба (макар че при обработване при 80 градуса във фурна се допуска използването им няколко пъти, обаче при изключителни случаи на остър недостиг). На второ място, те  не се намират толкова лесно.

Към момента препоръката на СЗО е хирургическите маски да са за медици, за хора със симптоми на коронавирусното заболяване, за контактували с тях и за тези над 60 години. За масовото население е в сила препоръката за текстилни маски. Френските здравни власти имат същата препоръка, включително защото неправилното им поставяне може всъщност да увеличи риска от пренасяне на коронавируса.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!