София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

"Moderna": Ваксината ни е безопасна и защитава децата на възраст между 6-11 години

"По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест", съобщават от компанията
17 сЗдраве 1471 Николай Парашкевов

"Moderna" заяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 генерира силен имунен отговор и като цяло се понася добре при деца на възраст от 6 до 11 години, позовавайки се на междинни данни от проучване във "Фаза 2/3", предават европейските медии.

Фирмата заяви, че планира скоро да предостави данните на американски, европейски и други лекарствени и здравни регулатори.

От "Moderna" заявиха, че данните показват, че две дози по 50 микрограма от ваксината, което е наполовина от силата на дозите, използвани в препарата, предоставен за възрастни, генерират антитела, неутрализиращи вируса при деца в посочената възрастова група.

"Ние сме окуражени от профила на имуногенност и безопасност на ваксината ни mRNA-1273 при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме доволни, че проучването е постигнало своите първични крайни точки на имуногенност. Очакваме с нетърпение да подадем документи в регулаторните органи в световен мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подпомагане прекратяването на коронавирусната пандемия посредством ваксина за възрастни и за деца от всички възрасти “, отбеляза изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел.

"Moderna" каза, че ваксината с две дози се понася добре и е ефективна сред изпитваните деца и че компанията скоро ще представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата и други здравни агенции по целия свят.

"По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест", съобщават още от компанията.

Най-честите нежелани реакции са умора, главоболие, треска и болка на мястото на инжектиране.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!