София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

МОНИКА МАКОВЕЙ СЕ ИЗКАЗА НЕГАТИВНО ЗА БОЙКО БОРИСОВ

БИВШИЯТ РУМЪНСКИ МИНИСТЪР РАЗКРИТИКУВА АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ
6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей се изказа негативно за България и по-специално за антикорупционните мерки, предприети от премиера Бойко Борисов.

В свое изказване тя заяви, че България се нуждае от човек, който не се страхува да поема рискове. Според нея промените в конституцията са загуба на време.
България е обект на критики от Европейския съюз, по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта.
Премиерът Борисов не е привърженик на „Румънския модел“, както и останалите партии, с изключение на Реформаторския блок.
По-късно в свое изказване Министърът на правосъдието Христо Иванов защити предприетите мерки за реформирането на ВСС (Висш съдебен съвет), като обясни че има структурни проблеми, които са причина за състоянието на ВСС и прокуратурата. Той напомни,че все още не може да се събере конституционно мнозинство, за да се направи първата стъпка от промените, разделянето на ВСС на две колегии.
Моника Маковей е бивш правосъден министър на Румъния и създател на съдебната реформа в страната. Промените, които тя въведе в държавата доведоха до антикорупционна прокуратура, която подведе под съдебна отговорност високопоставени политици и функционери.
У нас срещу фигури на властта все още няма нито една присъда, влязла в сила.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!