София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нинова: КНСБ даде високата оценка за „Визия за България“

Синдикатът и БСП единодушни по много точки в Бюджет 2019

13:15 ч. 14.11.2018 г.Политика 7

„Благодаря на КНСБ и екипа на Пламен Димитров за високата оценка, която дадоха за „Визия за България“. Това е стратегически документ, който стои над бюджет за една година“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента, след среща с ръководството на КНСБ. Тя подчерта, че по бюджета имат и съвпадения, и различия с КНСБ. „Съвпаденията са най-вече по теми от финансовата сфера, данъчна политика и социална политика. По данъчната политика се радвам, че сме на едно мнение – вече е наложителна промяна в данъчното облагане. Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък и най-вече наблегнахме на данък дивидент, защото за нас е несправедливо доходите върху физическите лица  да се облагат по един начин с 10%, а през данък дивидент да се изписват и да се плащат 5%“, обясни Нинова.

По време на срещата са обсъдени и различните варианти за по-справедливо данъчно облагане, чрез различни скали на прогресия или необлагаем минимум. „ На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите много изостават и  възрастните хора не могат да си позволят да живеят по този начин“, допълни тя. Нинова посочи, че има някои различия със синдикатите и по социалните теми. „Не приемаме, че това е най-добрият в социално отношение бюджет, след като 12 социални плащания са замразени и то най-вече свързаните с демографската катастрофа и криза. В разходната част има завишаване на разходите, но нашият въпрос е - какъв е ефектът от това? Как чрез тези разходи нещо ще се промени в здравеопазването? С какво това помага за намаляване на неравенствата?“, попита председателят на БСП. Според нея бюджетът за догодина увеличава неравенствата. 

„Аргументите и оценките ни в много области на Бюджет 2019 съвпадат с тези на БСП”. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че КНСБ и левицата имат еднакво виждане за това, че промяната в данъчната политика е крайно наложителна. „Прехвърлянето на данъчното натоварване от труда към капитала е повече от необходимо”, каза още той.  Във връзка с увеличаването на размера на пенсиите, той обясни, че конфедерацията очаква  около 750 млн. лв. повече в ДОО, които няма да стигнат за необходимото увеличаване на пенсиите, защото тези 5.7% ще бъдат изядени от инфлацията в момента, в който бъдат получени.