София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Проф. Ива Угринова: Надали ще има четвърта вълна, защото сме близо до колективен имунитет

От НЦЗПБ е установен вариант, който е български
5 сЗдраве 408 Мирослав Митков

От НЦЗПБ е установен вариант, който е български. Става въпрос за малки изменения във вируса. Всяка мутация би могла да се окаже доминантна, но засега британският вариант остава доминиращ. Това заяви проф. Ива Угринова пред бТВ.

Тя информира, че е възможно при новия български вариант на вируса да има различни симптоми, но е твърде рано да се твърди. Поводът да се говори за български вариант е разликите в пробите на две жени в Лом, коуто не съвпадат с познатите досега.

„Вирусът си води свой живот. Ние се опитваме да го преборим, а той да надхитри нас. Вирусът трябва да отслабне, за да остане да живее сред нас“, каза проф. Угринова.

Според нея в големите градове надали ще има четвърта вълна, защото сме близо до колективен имунитет: „Голяма част от хората го преболедуваха. Вълната се дължи на това, че има много случаи, но хоспитализираните са процентно по-малко“.

По думите ѝ подходът на прилагане на локални мерки би бил по-добър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!