София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Зимната буря в Тексас е взела 58 жертви

Президентът Байдън вече обяви извънредно положение в щата
17 сОбщество 110 Мирослав Митков

Поне 58 са жертвите на зимната буря, ударила Тексас и още няколко американски щата чак до Охайо. Студът предизвика последователно енергийна и водна криза. Стигна се и до недостиг на храна. Нарушеното снабдяване забави доставките на ваксини срещу COVID-19.

Четири милиона тексасци останаха без ток и отопление в пика на кризата тази седмица. Десетки хиляди във всеки от щатите Тексас, Мисисипи, Луизиана, Кентъки и Западна Вирждиния бяха на тъмно и в събота следобед. 

Американската преса разказва за трагедии с майки и деца, откри задушени в коли по гаражите в опит да се стоплят и да заредят телефоните си.

Пръснали се водопроводи, замръзнали кладенци и излезли от строя пречиствателни станции предизвикаха и водна криза за близо 15 милиона жители на Тексас. Те или са без вода или трябва да я преваряват.

Приоритет на властите е възстановяване на водоподаването в болниците, включително отделенията за диализа. Доброволци заедно с Националната гвардия на Тексас раздават храна и вода в хранителни банки.

Тексас е единственият щат в континенталната част на страната с независима и изолирана електропреносна система. Това позволява избягване на федерална регулации, но силно ограничава възможността за получаване на ток от други мрежи. Така сега единственото решение за тексаските животновъди се оказа огънят във варели.

Президентът Байдън вече обяви извънредно положение в щата, което позволява на правителството да окаже по-осезаема помощ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!