София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Културният министър: Ще искам клетвена декларация за покачване бюджета за култура

проф. Минеков заяви, че правилникът за ЗФИ не е юридически издържан
3 мПолитика 337 Антоанета Начева

"Ще настоявам всички, които има претенции да влязат в парламента да дадат клетвена декларация, че започва покачване на бюджета за култура. Искам ежегодно покачване на бюджета и то с добро число. Започвам срещи с представители на партии и ще имам сериозен разговор за значението на това дело.", обяви намеренията си служебният културен министър Велислав Минеков.

Театрите винаги са били обект на прескачане, защото винаги са били обречени да слугуват на политици, които ги заплашват. Това е една общност от 3000 души - както каза един политик "Кой се интересува от тях?", а това води до разцвет на малокултурието, простотията и малкограмотността в България. Ние излизаме напълно от релсите на Европа. Българската култура е мизерно защитена във финансов аспект, бюджетът се срива със страшна сила. Трагедия от всякъде - така е в киното, в театъра и в операта.", завърши Минеков. 

Министърът коментира и Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), като заяви, че правилникът за ЗФИ не е юридически издържан. 

"Близо 80% са съгласни, да се решат правилата по ново му, но и немалка част смятат, че вече е готов. Юристи са установили, че в правилника има дефекти и не е юридически издържан. Не е пречка той да бъде написан и всички да бъдат запознати с новия вариант.", заяви Минеков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!